Ne egyél meg mindent!

Friss topikok

  • camarosa: “Az étel a te orvosságod, és az orvosságod legyen ételed.” Hippocrates (2009.03.13. 19:52) Előszó

HTML

Linkblog

Ételeink hatása az életünkre

2009.03.10. 18:34 :: Monic5

Mára azt tűztem ki célul, hogy rávilágÍtok arra, hogy mennyire és miért befolyásolja egészségi állapotunkat az hogy mit is eszünk és mennyit.


Bár a táplálkozástudomány ma még gyerekcipőben jár, mégis tudományosan bebizonyított tény, hogy táplálkozási szokásaink jelentősen befolyásolják egészségi állapotunkat. Kevés olyan betegség van,

melynek kialakulásában, kezelésében, legjobb esetben megelőzésében a táplálkozás ne játszana fontos szerepet. Az étrendünk hatással van közérzetünkre, életünk minőségére, sőt élettartamunkra is.

 

Az egészség megőrzéséhez megfelelő tápanyagbevitelre van szükség. Ezek alapvetően a különböző fehérjék, szénhidrátok illetve zsírok, de ugyanúgy fontos szerepük van a vitaminoknak és ásványi anyagoknak is.

A mai felgyorsult világban nehéz helyesen étkezni. Ennek több oka is van. Egyrészt mivel gyakran nincs elég idő az étkezésre, ezért zömében magas energiatartalmú, gyorsan fogyasztható ételeket eszünk, melyeket általában teletömnek mindenféle olyan anyaggal, melyekre szervezetünknek egyáltalán nincs szüksége. Gondolok itt olyan jól ismert fogalmakra, mint ízfokozók, stabilizátorok, emulgelálószerek,  hogy tovább ne is soroljam. (Ezekre később még úgyis kitérek.)

Vagyis gyakorlatilag kukaként használjuk szervezetünket.

Ez azonban még csak az érem egyik oldala, amit tovább fokoz, hogy másfelől az élmiszereink korábban említett tápanyagtartalma az utóbbi évtizedekben jelentősen, sok esetben akár 90%-kal is csökkent. Vagyis szinte elenyésző az a vitamin, ásványi anyag és nyomelem mennyiség amit ételeinkkel a egészséges működéshez szervezetünkbe jutattunk.


Egy szó mint száz, a magyar lakosság táplálkozási szokásait napjainkban a mennyiségi túlzások és a minőségi éhezés jellemzi.


Aztán meg csodálkozunk hogy itt meg ott fáj akár már tizen-huszon évesen is. Aztán jön a jól bevált módszer. Bekapunk egy két bogyót, amitől ideig óráig jobban érezzük magunkat. Tovább mérgezve ezzel szervezetünket, mígnem annyira megbetegszünk hogy már azt sem tudjuk mikor milyen bogyót vegyünk be.

Semmi gond, a gyógyszergyárak egyre gazdagodnak, mi pedig egyre betegebbek leszünk!


Hány olyan embert tudok a környezetben, aki teljesen egészségesnek mondja magát?

Van kiút ebből a kilátástalan helyzetből?

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mittegyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1994205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása