Remélhetőleg mára már mindenkiben többé kevésbé tudatosult, ha bevallja ha nem, hogy bizony ételeink íze mára jelentősen megváltozott. Hogy egy reklámbeli mondattal éljek:
Kár, hogy azokból a régi jó dolgokból mára szinte nem maradt semmi.
Ha nem is semmi de a mai ételeink íze meg sem közelíti az ezelőtt 10-20 évvel korábbiak ízét.
Ennek egyik oka szerintem, hogy megváltozott az iparilag előállított élelmiszerek gyártási technológiája. A mai rohanó világban a hangsúly átkerült a mennyiségre sajnos a minőség rovására. Ez többek között abban nyilvánul meg hogy az élelmiszerekhez "minőség javítása" céljából számos adalékanyagot adnak hozzá.
Bizonyára mindenki hallott már arról a bizonyos E betűs besorolásról, de jelentésükkel csak nagyon kevesen vagyunk tisztában. A következőkben erről a titokról szeretném lelebbenteni a fátylat. Ígérem igyekszem minél közérthetőbben megfogalmazni a dolgokat.
Először is fontosnak tartom tisztázni, hogy nem minden adalék káros ami E betűs.
Az élelmiszer adalékanyagok jelentős része természetes, vagy természetes eredetű anyag, melyeknél csak alig merülhet fel egészségkárosító hatás. Kérdőjelek elsősorban a mesterséges és természetazonos adalékok esetében jelenhetnek meg. Ez utóbbiak olcsó és kémiailag stabil anyagok, így használatuk gazdaságos és egyszerű.
Íme néhány tanács, amit jó ha tudunk.
- Az élelmiszerek címkéjén az E-betűs anyagokat csökkenő sorrendben tüntetik fel. Tehát, ami a sor elején található, abból van a legtöbb benne.
- Ha egy termékben több mint hatféle E-betűs anyag van, akkor inkább ne vásároljuk meg.
- Az úgynevezett alapélelmiszerekhez (tej, hús) általában nem használható tartósítószer.
- A magyar jogszabályok szerint egyáltalán nem használható sem tartósítószer, sem édesítő, sem pedig színezékanyag a csecsemők és kisgyermekek számára készülő ételekben.
És most nézzük a nagy titkot!
A leggyakoribb adalékanyagok a színezékek, a tartósítószerek és az antioxidánsok.
Ezeken kívül vannak még az emulgálószerek, a sűrítőanyagok, a zselésítő-anyagok,a stabilizátorok valamint a szilárdító anyagok.
Az adalékanyagok kódjai
E100 - E199: Élelmiszerfestékek.
E200 - E299: Tartósítószerek.
E300 - E321: Antioxidánsok.
E322 - E495: Emulgátorok, stabilizátorok, zselésítő anyagok.
E500 - E619: Savak, bázisok, savanyúságot szabályozó anyagok
E620 - E637: Íz-javítók.
E900 - E925: Egyéb adalékanyagok.
A következőkben ezekre részletesen ki fogok térni, különös tekintettel az egészségkárosító adalékokra.
Addig is már most érdemes böngészni a termékleírásokat, és ne feledjük, hogy ha hatnál több E van benne akkor inkább ne vegyük meg!!!